RVS soorten
Kies het juiste materiaal
Het is belangrijk om bij het selecteren van uw producten op te letten dat u het juiste materiaal kiest. Verschillende RVS-varianten hebben namelijk verschillende eigenschappen, waardoor niet elke variant geschikt is voor gebruik in de omstandigheden waarin u het product wil inzetten. Zo is bijvoorbeeld niet elk soort RVS geschikt voor toepassing in zoute omgevingen, of gebruik in combinatie met chloor en andere agressieve middelen. Deze kwaliteitsverschillen leiden ook tot prijsverschillen, misschien is het met uw toepassing wel mogelijk om het product in een goedkopere uitvoering aan te schaffen! Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende materialen die op onze website voorkomen, met daarbij informatie over de verschillende eigenschappen en toepassingsvormen.
RVS-304
RVS-304 is de meest gebruikte vorm van RVS. Het is een relatief eenvoudige en betaalbare vorm van RVS, die vooral gebruikt wordt voor interieur-toepassingen zoals trapleuningen en deurbeslag. RVS-304 is echter niet bestand tegen zout(water), chloor en zuren en daardoor niet voor alle toepassingen geschikt. Voor gebruik toepassingen zoals de watersport en zwembaden adviseren wij daarom RVS-316.
RVS-316
RVS-316 is een materiaal dat bestand is tegen zout, chlorides en chemicaliën. Het materiaal staat ook wel bekend als ‘de maritieme kwaliteit’ vanwege het gebruik in de watersport en maritieme sector. Daarnaast wordt RVS-316 ook veelvuldig toegepast in de voedingsmiddelenindustrie, zwembaden, sanitaire voorzieningen en de chemische industrie.
Aluminium
Aluminium is een lichtgewicht zilverachtig metaal dat voor vele toepassingen gebruikt wordt. Door aluminium te anodiseren kan de corrosiebestendigheid van aluminium aanzienlijk verbeterd worden. Het gebruik van aluminium dat RVS-Look of zilver mat geanodiseerd is in combinatie met RVS is met de juiste voorzorgsmaatregelen goed mogelijk en kleurverschillen zijn beperkt.
Zamak
Zamak is een legering die bestaat uit een combinatie van zink, aluminium, magnesium en koper. Zamak is een goedkoper en lichter alternatief voor RVS in droge binnenruimtes. Kleurverschil is niet of nauwelijks te zien. Zamak is echter niet corrosiebestendig en kan daardoor niet in vochtige omgevingen, sanitaire voorzieningen of buitenruimtes gebruikt worden.
Kies de juiste afwerking
RVS producten worden op verschillende manieren afgewerkt om uitstraling en oppervlak te beïnvloeden. Dit kan onder andere plaats vinden door het product te schuren of van een coating te voorzien. Diverse schuur- en polijstprocessen en varianten van coatings hebben elk hun eigen invloed op de uitstraling, onderhoudsgevoeligheid en oppervlaktestructuur. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende afwerkingen van de producten die op onze website tegenkomt, met daarbij informatie over uitstraling, onderhoudsgevoeligheid, oppervlaktestructuur en productieproces.
Mat geslepen
Het mat slijpen van RVS is een proces waarbij het product door middel van schuren geëgaliseerd wordt. Door het schuren ontstaan er zeer fijne krasjes in het oppervlak die het licht breken. Hierdoor krijgt het product zijn matte uitstraling. Door de fijne krasjes is het product minder gevoelig voor vingerafdrukken en krassen. Daarnaast is het oppervlak op deze manier gemakkelijk te onderhouden.
Glanzend gepolijst
Het glanzend polijsten van RVS is een proces waarbij het product door middel van schuren voorzien wordt van een glad en glanzend oppervlak. Hierdoor krijgt het product een luxe en hoogwaardige uitstraling. Het glanzende en gladde oppervlak zorgt er voor dat zaken zoals vuil, beschadigingen en vingerafdrukken goed zichtbaar zijn. Het is daarom belangrijk om glanzend gepolijst RVS regelmatig schoon te maken en goed te onderhouden. Kleine beschadigingen kunnen eenvoudig met behulp van polijstmiddel weggepoetst worden.
Poedercoating
Poedercoaten is een proces waarbij middels statische energie en verhitting een massieve laag op het geocate product aangebracht wordt. Deze laag beschermd het product tegen corrosie, weersinvloeden en slijtage en kan daarnaast gebruikt worden om het product in een gewenste kleur te spuiten. Het nadeel van een poedercoating is dat het laagje coating de maatvoering van het gecoate product beïnvloed. Ook kan de coating bij langdurige blootstelling aan zonlicht verkleuren of bij intensieve slijtage plaatselijk afbrokkelen.
PVD coating
Een PVD-coating is een zeer dunne coating, die door middel van verdamping en condensatie op het gecoate object is aangebracht. Het grote voordeel van deze coating is dat deze zo dun is dat ze geen invloed heeft op de maatvoering van gecoate objecten. Ook blijft op deze manier de textuur van het materiaal dat gecoat wordt voel- en zichtbaar. De coating kan door intensief gebruik iets vervagen, maar is te dun om af te brokkelen door slijtage.